Gratis bestandscontrole       Snelle levertijden       Gratis verzending

WhatsApp-icon +31 (0)6 13 26 59 60       Mijn account      Hulp nodig?

Aanleverspecificaties

Op verschillende mogelijkheden:

U kunt uw bestanden mailen naar: info@eljadrukwerk.nl.

Voor het aanleveren van uw bestanden zijn een aantal belangrijke dingen van toepassing, hieronder hebben we de belangrijkste punten voor u op gesomt. Mocht u vragen of opmerkingen hebben neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op dan helpen we u graag verder.

Bestandsformaten

We kunnen allerlei bestandsformaten verwerken en drukken, deze staan hieronder aangegeven. Echter is het wel altijd van belang dat alle fonts en letters in de bestanden worden geconverteerd naar lettercontouren. De bestanden die we kunnen verwerken zijn:

– PDF   EPS   TIFF   JPG   JPEG   AI  PNG   PSD

Formaat van aan te leveren materiaal

Het bestand wat u aangeleverd wordt moet altijd aan alle zijden 1 mm groter zijn, dit omdat al het drukwerk na de productie nog nageschneden wordt. Wanneer u drukwerk heeft wat “aflopend” is moet dit over het normale formaat heenlopen.

Bijvoorbeeld: U heeft een briefpapier van 210 x 297 mm, het bestand wat u dan dient aan te leveren moet 212 x 299 mm zijn. Van elk formaat hebben wij ook een standaard sjabloon wat te gebruiken is, wilt u deze ontvangen neemt u dan gerust contact met ons op.

Full colour of PMS kleuren

Wanneer u een full colour bestand heeft wat gedrukt moet worden, dan dient dit altijd opgemaakt te zijn in CMYK kleuren. Oftewel Cyaan Magenta Yellow en Kracht(Zwart). Het is voor ons niet mogelijk om RGB bestanden te drukken. Wanneer u bestanden heeft die in PMS kleuren bedrukt moeten worden dan dient u deze in het bestand PMS kleuren mee te geven in het bestand. Wanneer u hier moeite mee heeft, neem dan gerust contact met ons op dan helpen we u er graag mee verder. Bestanden mogen in CMYK nooit een hogere waarde hebben dan gecombineerd 260%, anders kan het gaan vlekken in de druk.

Letteromtrek of contouren

Let op! Gebruikte fonts in Illustrator-bestanden die u niet heeft gebruikt in InDesign, worden niet verzameld.

U kunt ervoor kiezen de tekstelementen in Illustrator om te zetten naar contouren/letteromtrekken.

Ontwerp met kleuren in RGB in plaats van de standaard voor drukken: CMYK (vier kleuren mode)

Je kan ontwerpen in RGB, het ontwerp bekijken in RGB maar de Eljadruk print in het CMYK formaat. Het komt zelden voor dat een computerscherm accuraat de kleuren van je ontwerp laat zien. Wanneer je vergeet om de RGB modus om te zetten(wanneer je het ontwerp voor de laatste keer opslaat voordat je het verzend) in CMYK resulteert dit in zwart-witte en/of inaccurate kleuren.

Afbeeldingen met een te lage of te hoge resolutie

Gebruik altijd 300 dpi. Een te lage resolutie leidt tot een slechte kwaliteit afbeelding. Een afbeelding in een te hoge resolutie leidt tot een groter bestand en een langere druk tijd zonder significant kwaliteit verschil. Vaak zijn afbeeldingen van het internet een probleem vanwege de resolutie(72-100 dpi).

Transparanties en overdruk

Problemen voorkomen met transparanties en overdruk.

Transparanties en overdruk kunnen problemen veroorzaken bij het produceren van jouw drukwerk. Daarom moeten transparanties in jouw document worden afgevlakt. Wanneer je een bestand aanlevert, waarbij je effecten hebt toegepast, zoals een slagschaduw, glow-effect of beeld dat transparant is verwerkt, kan het zijn dat je een melding krijgt dat transparanties in je ontwerp moeten worden afgevlakt. Dit betekent dat er in je document afbeeldingen of objecten zitten die deels doorzichtig zijn. Wanneer je de transparanties niet afvlakt, kun je onverwachte resultaten in je drukwerk verwachten. In het voorbeeld hieronder zie je wat er kan gebeuren met je drukwerk wanneer je de transparantie niet goed afvlakt.

Foto goed afgevlakt in jouw document Foto fout afgevlakt in jouw document

Veel mensen vragen zich af wat overdruk is, dus bij deze, wat is overdruk eigenlijk? Bij overdruk worden lagen, die over elkaar heen liggen in het drukwerk ontwerp, met elkaar gemengd. Dit wil zeggen dat niet alleen de bovenste laag zichtbaar is, maar ook de laag hieronder. Zonder ‘overdruk’ zou alleen de bovenste laag zichtbaar zijn.

Wij adviseren je dat tekst en/of beeld niet op ‘overdruk’ moet staan. Wanneer dit namelijk wel het geval is, bestaat er het risico dat betreffende tekst en/of beeld in het drukproces slecht tot niet zichtbaar is. Witte teksten of vlakken e.d. die op overdruk staan zullen in zijn geheel wegvallen.
(LET OP: het aanleveren van bestanden met transparanties en/of overdruk is geheel op eigen risico.) In de programma’s InDesign en Illustrator kun je overdruk rechtstreeks verwijderen in het menu ‘kenmerken’. Je moet wel eerst het object of beeld selecteren en zorgen dat “Vulling overdrukken” uitgevinkt staat.

Transparaties kun je in Illustrator direct afvlakken via menu ‘Object’ en dan naar ‘Afvlakken transparantie’. In InDesign maak je een nieuwe profiel aan onder het menu ‘Bewerken > Voorinstellingen transparanties afvlakken’. Je kiest daar de regel (hoge resolutie) en klikt op ‘nieuw’ en geeft je bestand een naam. Zet dan de ‘Raster-/vectorbalans van 100% naar 75%. Het overige mag blijven staan en vink vervolgens in het onderste vakje complexe regio’s bijknippen’ aan. Nu heb je alles goed ingesteld en bevestig je jouw instellingen met ‘OK’.

Vervolgens exporteer je jouw ontwerp in InDesign naar PDF en kies je in het PDF-menu bovenaan bij de preset PDF/X-1a:2001 en bij de menu’s aan de linkerzijde bij ‘Geavanceerd’ kies je bij ‘Transparantie-afvlakker’ voor de nieuw aangemaakte afvlakker. Let op dat PMS en transparanties niet samen gaan via deze methode. De PMS dient dan al omgezet te zijn naar CMYK in je bronbestand.

Visitekaart, Presentatiemappen, Folders, Flyers,Posters, Briefpapier, Enveloppen, Doorschrijfvellen,  Stickers, Catalogus,  Postkaarten,  Ansichtkaarten.

erik person

IK STA VOOR
U KLAAR

+31(0)613265960
info@eljadrukwerk.nl
Hulp pagina

Ma-vrij: 09:00 – 17:00
Weekend: gesloten

ONZE KLANTEN
ZIJN TEVREDEN
OVER ONS

Uitstekend 9.6

Lees hier waarom

HEB JE HULP NODIG?

Wij helpen je graag met het promoten van jouw bedrijf. Door drukwerk, maar ook met alle andere zaken.

Lees onze tips in de blog en bekijk onze veelgestelde vragen. Je kunt ook een kijkje nemen onder het kopje ‘Hulp nodig?’ rechtsboven op de pagina.

CONTACTGEGEVENS

Bedrijvenstraat 5
7641 AM Wierden
Tel. +31 6 13 26 59 60
info@eljadrukwerk.nl
support@eljadrukwerk.nl